Moët & Chandon Ice Impérial to pierwszy na świecie szampan stworzony specjalnie do picia na lodzie. Powstał z myślą o orzeźwiających koktajlach serwowanych z lodem i naturalnymi dodatkami. Jego żywioł to spontaniczna letnia zabawa, radość odkrywania i eksperymentowania. W bukiecie wyróżniają się aromaty owoców tropikalnych – mango, gujawy i kandyzowanego ananasa – oraz nektarynki, czarnej porzeczki, malin i agrestu; ponadto korzenne nuty lukrecji, cynamonu i niuans miętowy. Na podniebieniu wyczujemy pigwę i toffi, a w końcówce zaskakujące nuty imbiru i soczystość grejpfruta. Ice Impérial to szampan półsłodki (dosagé cukru 45g/l).

Jak serwować Moët & Chandon Ice Impérial?

Schłodź butelkę
szampana do ok. 7°C.
Dodaj 120 ml
szampana.
Dodaj
trzy kości lodu.
Dodaj ulubiony dodatek:
limonka, mięta lub owoce.

Najlepiej podawać go w białym kieliszku Moët & Chandon, na lodzie i z którymś z ulubionych dodatków – listkiem mięty, plasterkiem świeżego ogórka, skórką limonki lub białego grejpfruta, z cienkim plasterkiem imbiru, nasionami kardamonu lub z owocami: truskawkami, malinami, mango lub ananasem.

Noty degustacyjne

Guawa
Mango
Nektarynka

Owocowy i intensywny nos z mocnymi tropikalnymi owocowymi smakami mango i guawy. Doszukać się można także owoców pestkowych, takich jak nektarynka. Podniebienie jest okrągłe i rześkie, świeże smaki sałatki owocowej kontrastują z słodkim karmelem i galaretką z pigwy o orzeźwiającej kwasowości goździka i imbiru.

Od niemal trzech wieków szampan Moët & Chandon wnosi swoją magię do najwspanialszych światowych wydarzeń – od uroczystości dworu w Wersalu po gale rozdania Złotych Globów, czy festiwale filmowe w Cannes, Berlinie i Wenecji. Jednocześnie przez dekady dom Moët & Chandon rozwijał swoją ekspertyzę i szampańskie savoir faire, stając się najbardziej uwielbianym szampanem na świecie od 1743r. oraz wyznacznikiem jakości dla całej kategorii szampańskiej.

Dziś Moët & Chandon prezentuje to, co jest symbolem Francji: elegancję, styl i radość życia. Delikatnie musujące bąbelki i orzeźwiający smak sprawiają, że jest idealnym uzupełnieniem uroczystych wydarzeń jak i doskonałą propozycją do posiłków. Uwielbiany przez gwiazdy światowego kina i spotu, niezastąpiony jako prezent na najważniejsze okazje.

Czy wiesz, że do stworzenia jednej butelki Moët & Chandon potrzeba ponad dwóch lat i pracy wielu ekspertów? Sprawdź, jak powstają szampany Moët & Chandon

10 faktów o Moët & Chandon

1. W każdej sekundzie, gdzieś na świecie otwierana jest butelka szampana Moët & Chandon. Jako znak celebracji, jako prezent lub jako doskonały towarzysz kolacji. 2. Moët & Chandon jest właścicielem największej ilości winnic w Szampanii (1190 ha). Jest także właścicielem najdłuższych piwnic w regionie (ponad 28 km). 3. Dom szampański Moët & Chandon ceniąc sobie sztukę innowacji i awangardę, stworzył pierwszy na świecie szampan do picia na lodzie – Ice Impérial. 4. Napoleon I Bonaparte odwiedzał trzykrotnie piwnice Moët & Chandon. Słowo „Impérial” w nazwach szampanów symbolizuje przyjaźń Napoleona I i Jeana-Remy’ego Moëta. 5. Pierwsza ambasadorka szampana, Madame de Pompadour mawiała: „Szampan to jedyny trunek, który sprawia, że kobieta staje się jeszcze piękniejsza”.
6. Ambasadorem Moët & Chandon jest najbardziej utytułowany tenisista świata, Roger Federer. Swoje turniejowe triumfy zawsze celebruje kieliszkiem szampana. 7. W 2017r. w Madrycie, Moët & Chandon ustanowił światowy rekord najwyższej wieży zbudowanej z szampańskich kieliszków. Konstrukcja miała 7.26m wysokości i składała się z 50 116 kieliszków. 8. W 2012 roku, na znak jedności ze światem Moët & Chandon stworzył balon na ogrzane powietrze w kształcie szampańskiego korka, który przemierzył świat odwiedzając miejsca takie jak: Hollywood, Gmach Opery w Sydney, Big Ben czy Statua Wolności. 9. Od 2005 roku Szefem Piwnic (fr. chef de cave) jest Benoît Gouez, który wraz z zespołem 9 enologów odpowiada za najwyższą jakość szampanów Moët & Chandon. 10. Dom Moët & Chandon jest w pełni oddany tematom zrównoważonego środowiska. Od 2018 roku w procesie produkcji nie używa herbicydów, a użycie fungicydów zredukowano o ponad 44% między 2005 a 2015 rokiem.

Poznaj portfolio szampanów Moët & Chandon